לדלג לתוכן

ניגון שיבנה בית המקדש: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
מ החלפת טקסט – "תפלה" ב־"תפילה"
מ ויקיזציה
 
(22 גרסאות ביניים של 9 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{מפנה|שיבנה בית המקדש|שיבנה בית המקדש (קרליבך)}}
'''ניגון שיבנה בית המקדש''' מורכב על המילים הנאמרים בסיום [[תפילת שמונה עשרה]], "יהי רצון מלפניך ה' אלקינו ואלקי אבותינו שיבנה [[בית המקדש]] במהרה בימינו ותן חלקנו בתורתך". הניגון חביב מאוד על [[הרבי]], והוא מצווה לנגנו פעמים רבות, במיוחד ב[[התוועדות עם הרבי|התוועדויות]]. פעמים רבות החזן ר' [[משה טלישבסקי]] היה מתחיל בנגינה והקהל אחריו.
'''ניגון שיבנה בית המקדש''' מורכב על המילים הנאמרים בסיום [[תפילת שמונה עשרה]], "יהי רצון מלפניך ה' אלקינו ואלקי אבותינו שיבנה [[בית המקדש]] במהרה בימינו ותן חלקנו בתורתך". הניגון חביב מאוד על [[הרבי]], והוא מצווה לנגנו פעמים רבות, במיוחד ב[[התוועדות עם הרבי|התוועדויות]]. פעמים רבות החזן ר' [[משה טלישבסקי]] היה מתחיל בנגינה והקהל אחריו.


==ניגון "שיבנה בית המקדש" בעולם הנגינה החב"די==
==ניגון "שיבנה בית המקדש" בעולם הנגינה החב"די==
במהלך סיום [[ספר תורה הכללי]] הראשון שהתקיים בערב [[ראש חודש]] [[שבט]] בשנת [[תשמ"ב]]  שר החזן ה[[תמים|ת']] שניאור זלמן בוימגרטן את הניגון "שיבנה בית המקדש". הרב [[יעקב יהודה הכט]] כתב [[דו"ח]] לרבי מהאירוע בו הביע את רשמיו משירת הניגון. לאחר מכן, הכניסו לרבי וידאו{{הערה|לווידאו המלא ראה ערוץ יוטיוב של [[רבי דרייב]]{{הבהרה|מה שמו של הסרטון?}}}}  מהאירוע, והרבי צפה בו בבוקר של [[ל"ג בעומר]]. באותו יום היה [[ראלי]] לילדים, ביקש הרבי שישירו את הניגון "שיבנה בית המקדש". בין היתר אמר הרבי :


בסיום [[ספר תורה]] שהתקיים ב[[ל"ג בעומר]] בשנת [[תשמ"ב]] ובמהלכו שר החזן הרב שניאור זלמן בוימגרטן את הניגון "שיבנה בית המקדש". לאחר מכן, הכניסו לרבי וידאו מהאירוע, ואז ב'ראלי' המסורתי לילדים שנערך באותו יום, ביקש הרבי שישירו את הניגון "שיבנה בית המקדש". בין היתר הרבי אמר:
"מאחר שתוכן תפילה זו קשור עם השמחה הכי גדולה - "שמחת עולם על ראשם" שתהיה בגאולה העתידה - לכן תאמר תפילה זו באופן של ניגון - בניגון הידוע ומורגל אצל רבים מבני ישראל, כי נוסף על זה שתיבות הנ"ל שייכים לכל אחד ואחד מישראל, הרי סוף כל סוף שייך גם ניגון זה לכל אחד ואחד מישראל".
 
ר' [[משה טלישבסקי]] היה אז בסמוך ל-770, ואחד הבחורים רץ להזעיק אותו מיד כדי שישיר. הוא אכן הגיע ושר את הניגון "שיבנה בית המקדש" בפעם הראשונה מול הרבי.
 
ניגון זה הוא ניגון צ"ב בפרוייקט [[מסורת הניגונים]].
 
==שירת הניגון אצל הרבי==
מאז [[ל"ג בעומר]] [[תשמ"ב]] ב[[התוועדות עם הרבי|התוועדות]] שבת שלאחריה, ביקש הרבי מר' [[משה טלישבסקי]] לשיר שיבנה. ומאז בדרך כלל שרים בקביעות את ה"שיבנה" בהתוועדויות{{הערה|בימי החול אף עמד ליד החזן טלשבסקי מיקרופון מיוחד עבור זה בהתחלה הרבי היה קורא בשמו לסימן שישיר, וכעבור זמן רק הביט לכיוונו וסימן בראשו לצד שמאל}}.
 
הסדר הוא בדרך כלל שהרבי מצווה לשיר את ה"שיבנה" בסיום ההתוועדות, ארעה הזדמנות שבתחילת ההתוועדות שאל הרבי מדוע לחכות עם ה"שיבנה" עד לסוף? ואז באמת שרו את הניגון הן בתחילת ההתוועדות והן בסיומה{{מקור|}}.


"מאחר שתוכן תפילה זו קשור עם השמחה הכי גדולה - "שמחת עולם על ראשם" שתהיה בגאולה העתידה - לכן תאמר תפילה זו באופן של ניגון - בניגון הידוע ומורגל אצל רבים מבני ישראל, כי נוסף על זה שתיבות הנ"ל שייכים לכל אחד ואחד מישראל, הרי סוף כל סוף שייך גם ניגון זה לכל אחד ואחד מישראל".
בהתוועדות [[י"ב סיון]] [[תשמ"ב]] שרו את הניגון עם תחילת ההתוועדות בתור ניגון הכנה להמאמר.


ר' [[משה טלישבסקי]] היה אז קרוב ל-770, ואחד הבחורים רץ להזעיק אותו מיד כדי שישיר. הוא אכן הגיע ושר את הניגון "שיבנה בית המקדש" בפעם הראשונה מול הרבי.
פעם אחת לא היה ר' משה טלישבסקי בהתוועדות, אך בעל מנגן מסוים מארה"ק היה אז. מכיוון שכך, כיבדו אותו לשיר את ה"יהי רצון". הוא ניגן את ה"יהי רצון" כפי הגרסא של החזן משה קוסוביצקי. הייתה זו חזנות ארוכה כשכל קטע נכפל פעמיים (זו גם הסיבה שר' משה בחר בגרסא השנייה, הקצרה יותר). תוך כדי החזנות, אמר הרבי בבת צחוק: "עד שהוא יגמור משיח כבר יבוא..."{{מקור|}}


מאוחר יותר ב[[התוועדות עם הרבי|התוועדות]] בשבת, שוב ביקש הרבי מר' [[משה טלישבסקי]] לשיר. ומאז הוא היה שר בקביעות את ה"שיבנה" בהתוועדויות. בימי החול אף עמד לרשותו מיקרופון מיוחד. בהתחלה הרבי היה קורא בשמו לסימן שישיר, וכעבור זמן רק הביט לכיוונו וסימן בראשו לצד שמאל.
בהתוועדות [[ט"ו תמוז]] [[תשמ"ב]] ביקש הרבי מהחזן טלשבסקי לשיר, הרבי לא עודד ואמר "בכל אדם מתקנה חוץ מבנו... אבל כדי לצאת מספק נבקש מאביו ג"כ לשיר". החזן [[מרדכי דב טלישבסקי]] התחיל לשיר ואז אמר לו הרבי  "מפני כבוד הציבור נבקש ממנו לעמוד"


הסדר היה בדרך כלל שאת ה"שיבנה" שרו בסיום ההתוועדות, קרה פעם שבתחילת ההתוועדות הרבי שאל למה לחכות עם ה"שיבנה" עד לסוף? ואז באמת שרו את 'שיבנה' בהתחלה וגם בסוף...
כשהרבי עומד חזן לפני התיבה, היו פעמים{{הערה|הפעם האחרונה היה ב[[ג' אדר]] [[תשמ"ח]]}} שבתחילת שחרית אחרי משנת רבי ישמעאל, התחיל בעצמו לשיר שיבנה.


==מקורו של הניגון==
==מקורו של הניגון==
הניגון במקורו חובר על ידי החזן ר' ישראל שור{{הערת שוליים|נולד בעיר חירוב שבאוסטריה למשפחה חסידית. בילדותו שר כילד פלא בחצר הרבי מסדיגורה ברימנוב, ובגיל 16 נתמנה לחזן שם. ב-1924 היגר לאמריקה. בבואו לאמריקה, מונה לחזן ב"ישיבת הארלם" בניו יורק. בשנת 1928, התפלל את תפילות הימים הנוראים בשיקגו. בעקבות כך, קיבל הצעה מבית האופרה של שיקגו, להופיע באופרה, אך הוא סירב משום שלא מתאים לחזן לשיר ולהציג באופרה. הוא שב לניו יורק וכיהן כחזן בקהילת "עדת ישורון" בברוקלין. בשנים אלה הרבה להופיע בקונצרטים בין היתר עם החזן יוסל'ה רוזנבלט. הופעתו האחרונה כחזן הייתה בימים נוראים של שנת 1934 בקהילת "חובבי תורה" בברוקלין. הוא נפטר ב-9 באפריל 1935 מהתקף לב.}}, והתפרסם במיוחד על ידי החזן משה קוסביצקי. וכיום ישנם מספר גרסאות בקטע החזנות. ר' [[משה טלישבסקי]] היה מנגן את הגרסה של החזן ר' יוסלה רוזנבלט (שהוא גרסה הקצרה יותר).
הניגון במקורו חובר על ידי החזן משה אוישר, ויש אומרים על ידי החזן ר' ישראל שור, והתפרסם במיוחד על ידי החזן משה קוסביצקי. כיום ישנן מספר גרסאות בקטע החזנות. ר' [[משה טלישבסקי]] היה מנגן את הגרסה של החזן ר' יוסלה רוזנבלט (שהיא הקצרה יותר).
 
פעם אחת לא היה ר' משה טלישבסקי בהתוועדות, אך [[בעל מנגן]] מסוים מארה"ק היה אז. מכיוון שכך, כיבדו אותו לשיר את ה"יהי רצון". הוא ניגן את ה"יהי רצון" כפי הגרסא של החזן משה קוסוביצקי. הייתה זו חזנות ארוכה כשכל קטע נכפל פעמיים (זו גם הסיבה שר' משה בחר בגרסא השנייה, הקצרה יותר). תוך כדי החזנות, אמר הרבי בבת צחוק: "עד שהוא יגמור משיח כבר יבוא..."


== קישורים חיצונים ==
== קישורים חיצונים ==
;שמע
;שמע
* {{קישור חבד אינפו שמע|267|שיבנה ביהמ"ק|ניגוני [[התוועדות]] - דיסק #5}}
*[https://chabadpedia.co.il/images/b/b5/%D7%A9%D7%99%D7%91%D7%A0%D7%94_%D7%91%D7%99%D7%AA_%D7%94%D7%9E%D7%A7%D7%93%D7%A9.mp3 '''לשמיעת הניגון'''] מאת הבעל-מנגן ר' דוד הורביץ {{צליל}}
* {{קישור חבד אינפו שמע|267|שיבנה ביהמ"ק|ניגוני [[התוועדות]] - דיסק #5}} {{צליל}}
;וידאו
;וידאו
* {{קישור חבד וידפו|430|הרבי מעודד את שירת 'שיבנה' בכנס ילדים}}
* {{קישור חבד וידפו ישן|430|הרבי מעודד את שירת 'שיבנה' בכנס ילדים}}
* {{קישור חבד וידפו|397|שני חזנים - 'יהי רצון' אחד}}
* {{קישור חבד וידפו ישן|397|שני חזנים - 'יהי רצון' אחד}}
* {{2קישור חבד וידפו|4260|מקהלת ילדי [[קראון הייטס]] שרה "שייבנה בית המקדש"}}
* [http://old2.ih.chabad.info/images/notimage/84553_he_1.flv מקהלת ילדי קראון הייטס שרה "שייבנה בית המקדש"] {{וידאו}} (קובץ להורדה)
* {{קישור חבד אינפו|65957|היפנים הגיעו להאזין ל"שיבנה בית המקדש"||{{תע|01/03/2012}}}}
* {{קישור חבד אינפו ישן|65957|היפנים הגיעו להאזין ל"שיבנה בית המקדש"||{{תע|01/03/2012}}}}
 
*'''[https://chabad.info/video/rebbe/dailyvideo/690850/ צפו: אב ובנו שרים "שיבנה" מול הרבי]''' {{וידפו}}
;מאמרים
;מאמרים
*לב לייבמן, '''[http://nichoach.blogspot.com/2017/11/blog-post.html הניגון שמנגנים גם בגן עדן]''' באתר קיר הניגונים, (פורסם ב[[שבועון בית משיח]] גליון שבת פרשת צו תשע"ו)
*לב לייבמן, '''[http://nichoach.blogspot.com/2017/11/blog-post.html הניגון שמנגנים גם בגן עדן]''' באתר קיר הניגונים, (פורסם ב[[שבועון בית משיח]] גליון שבת פרשת צו תשע"ו)
*[https://derher.org/wp-content/uploads/19-iyar-5774-03.pdf The Demanding Melody - Sheyibone Beis Hamikdosh [הניגון התובעני - שיבנה בית המקדש]] - [[א חסידישע דערהער]], אייר תשע"ד (באנגלית).
*שלום טל, '''[media.chabad.info/chabadinfoheb/wp-content/uploads//2023/07/28-07-2023-10-39-42-%D7%A2%D7%99%D7%9E%D7%95%D7%93-%D7%95%D7%90%D7%AA%D7%97%D7%A0%D7%9F.pdf עיון וביאור בנוסח "יהי רצון . . ותן חלקנו בתורתך"]''', קובץ הערות התמימים ואנ"ש 770 פרשת ואתחנן תשפ"ג עמוד 21
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
 
{{מסורת הניגונים}}
[[קטגוריה:ניגונים שנוגנו לפני הרבי]]
[[קטגוריה:ניגונים שנוגנו לפני הרבי]]
[[קטגוריה:ניגוני גאולה ומשיח]]
[[קטגוריה:ניגוני גאולה ומשיח]]

גרסה אחרונה מ־12:51, 4 בספטמבר 2025

המונח "שיבנה בית המקדש" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו שיבנה בית המקדש (קרליבך).

ניגון שיבנה בית המקדש מורכב על המילים הנאמרים בסיום תפילת שמונה עשרה, "יהי רצון מלפניך ה' אלקינו ואלקי אבותינו שיבנה בית המקדש במהרה בימינו ותן חלקנו בתורתך". הניגון חביב מאוד על הרבי, והוא מצווה לנגנו פעמים רבות, במיוחד בהתוועדויות. פעמים רבות החזן ר' משה טלישבסקי היה מתחיל בנגינה והקהל אחריו.

ניגון "שיבנה בית המקדש" בעולם הנגינה החב"די[עריכה | עריכת קוד מקור]

במהלך סיום ספר תורה הכללי הראשון שהתקיים בערב ראש חודש שבט בשנת תשמ"ב שר החזן הת' שניאור זלמן בוימגרטן את הניגון "שיבנה בית המקדש". הרב יעקב יהודה הכט כתב דו"ח לרבי מהאירוע בו הביע את רשמיו משירת הניגון. לאחר מכן, הכניסו לרבי וידאו[1] מהאירוע, והרבי צפה בו בבוקר של ל"ג בעומר. באותו יום היה ראלי לילדים, ביקש הרבי שישירו את הניגון "שיבנה בית המקדש". בין היתר אמר הרבי :

"מאחר שתוכן תפילה זו קשור עם השמחה הכי גדולה - "שמחת עולם על ראשם" שתהיה בגאולה העתידה - לכן תאמר תפילה זו באופן של ניגון - בניגון הידוע ומורגל אצל רבים מבני ישראל, כי נוסף על זה שתיבות הנ"ל שייכים לכל אחד ואחד מישראל, הרי סוף כל סוף שייך גם ניגון זה לכל אחד ואחד מישראל".

ר' משה טלישבסקי היה אז בסמוך ל-770, ואחד הבחורים רץ להזעיק אותו מיד כדי שישיר. הוא אכן הגיע ושר את הניגון "שיבנה בית המקדש" בפעם הראשונה מול הרבי.

ניגון זה הוא ניגון צ"ב בפרוייקט מסורת הניגונים.

שירת הניגון אצל הרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

מאז ל"ג בעומר תשמ"ב בהתוועדות שבת שלאחריה, ביקש הרבי מר' משה טלישבסקי לשיר שיבנה. ומאז בדרך כלל שרים בקביעות את ה"שיבנה" בהתוועדויות[2].

הסדר הוא בדרך כלל שהרבי מצווה לשיר את ה"שיבנה" בסיום ההתוועדות, ארעה הזדמנות שבתחילת ההתוועדות שאל הרבי מדוע לחכות עם ה"שיבנה" עד לסוף? ואז באמת שרו את הניגון הן בתחילת ההתוועדות והן בסיומה[דרוש מקור].

בהתוועדות י"ב סיון תשמ"ב שרו את הניגון עם תחילת ההתוועדות בתור ניגון הכנה להמאמר.

פעם אחת לא היה ר' משה טלישבסקי בהתוועדות, אך בעל מנגן מסוים מארה"ק היה אז. מכיוון שכך, כיבדו אותו לשיר את ה"יהי רצון". הוא ניגן את ה"יהי רצון" כפי הגרסא של החזן משה קוסוביצקי. הייתה זו חזנות ארוכה כשכל קטע נכפל פעמיים (זו גם הסיבה שר' משה בחר בגרסא השנייה, הקצרה יותר). תוך כדי החזנות, אמר הרבי בבת צחוק: "עד שהוא יגמור משיח כבר יבוא..."[דרוש מקור]

בהתוועדות ט"ו תמוז תשמ"ב ביקש הרבי מהחזן טלשבסקי לשיר, הרבי לא עודד ואמר "בכל אדם מתקנה חוץ מבנו... אבל כדי לצאת מספק נבקש מאביו ג"כ לשיר". החזן מרדכי דב טלישבסקי התחיל לשיר ואז אמר לו הרבי "מפני כבוד הציבור נבקש ממנו לעמוד"

כשהרבי עומד חזן לפני התיבה, היו פעמים[3] שבתחילת שחרית אחרי משנת רבי ישמעאל, התחיל בעצמו לשיר שיבנה.

מקורו של הניגון[עריכה | עריכת קוד מקור]

הניגון במקורו חובר על ידי החזן משה אוישר, ויש אומרים על ידי החזן ר' ישראל שור, והתפרסם במיוחד על ידי החזן משה קוסביצקי. כיום ישנן מספר גרסאות בקטע החזנות. ר' משה טלישבסקי היה מנגן את הגרסה של החזן ר' יוסלה רוזנבלט (שהיא הקצרה יותר).

קישורים חיצונים[עריכה | עריכת קוד מקור]

שמע
וידאו
מאמרים

הערות שוליים

  1. לווידאו המלא ראה ערוץ יוטיוב של רבי דרייב[דרושה הבהרה]
  2. בימי החול אף עמד ליד החזן טלשבסקי מיקרופון מיוחד עבור זה בהתחלה הרבי היה קורא בשמו לסימן שישיר, וכעבור זמן רק הביט לכיוונו וסימן בראשו לצד שמאל
  3. הפעם האחרונה היה בג' אדר תשמ"ח
מסורת הניגונים - הרב דוד הורביץ
ניגוני רבותינו נשיאינו: א · ב · ג · ד · ה · ו · ז · ח · ט · י · יא · יב · יג · יד · טו · טז · יז · יח · יט · כ · כא · כב · כג · כד | זמנים שונים: כה · כו · כז · כח · כט · ל · לא · לב · לג-לד · לה · לו-לז · לח · לט · מ · מא · מב · מג · מד · מה-מו · מז · מח · מט · נ · נא · נב · נג · נד · נה · נו · נז | ניגוני י"א ניסן: נח · נט · ס · סא · סב · סג · סד · סה · סו · סז · סח · סט · ע · עא · עב · עג · עד | ניגונים לימים נוראים: עה · עו · עז · עח · עט · פ · פא · פב · פג · פד · פה · פו · פז · פח · פט · צ · צא | נוסח התפילה: צב · צג · צד · צה · צו · צז · צח · צט · ק | ניגוני התוועדות: קא · קב · קג · קד · קה · קו · קז · קח · קט · קי · קיא · קיב · קיג (א) / קיג (ב) · קיד · קטו · קטז · קיז · קיח · קיט-קכ · קכא · קכב · קכג-קכו · קכז · קכח-קמ · קמא · קמב | ניגוני געגועים: קמג · קמד · קמה · קמו · קמז · קמח · קמט · קנ · קנא · קנב · קנג · קנד | ניגונים לשבת ויום טוב: קנה · קנו-קנט · קס · קסא-קסו | ניגוני שמחה וריקוד: קסז-קע · קעא ·קעב · קעג · קעד · קעה · קעו-קעח · קעט · קפ · קפא · קפב · קפג-קפד · קפה · קפו-קצא · קצב · קצג · קצד-קצז | ניגוני מארש: קצח · קצט · ר-רא · רב · רג-רה · רו · רז · רח-רטו
ניתן לראות את שם הניגון באמצעות ריחוף עם סמן העכבר על מספר הניגון